Вибір туристичного килимка: основні види та що таке R-Value

Як відомо, під спиною утеплювач спальника стискається і гріє набагато гірше, тому велика частина відповідальності за комфортний сон на природі припадає на туристичний килимок. Донедавна туристи недооцінювали цей елемент спорядження і обмежувались килимком для йоги, а в кращому випадку ­– «іжевською» пінкою.

Які бувають види туристичних килимків? На які показники звернути увагу? Що таке R-value та яким він має бути? Спробуємо розібратись.

Види туристичних килимків

  • традиційні каремати («іжевські»). Туристичний, на відміну від килимка для йоги, має бути з «запаяними» комірками, щоб не вбирати вологу;
  • самонадувні килимки, заповнені пористою піною, яка наповнюючись повітрям, самостійно розправляється на весь свій об’єм;
  • надувні – можуть бути пустотілі та утеплені. Іноді мають фольговане покриття або фольговані вставки всередині, які додатково відбивають тепло.

Ідеального килимка не існує, тому туристу доводиться обирати щось під необхідні умови, шукаючи при цьому баланс між наступними показниками:

  • теплоізоляція
  • вага та об`єм
  • ціна
  • надійність та догляд

Теплоізоляційні властивості туристичного килимка

Це найважливіша функція, яку має забезпечити килимок. Як відомо, найбільший ризик отримати переохолодження або застудитися існує під час сну. Аби вберегтися від цього, необхідно обрати килимок відповідно до сезону.

Виробники пропонують літні варіанти, 3-сезонні (весна-літо-осінь) і 4-сезонні (круглий рік). Всі килимки мають різну конструкцію, але один показник теплоізулюючих властивостей – R-Value.

R-Value є мірою теплостійкості: чим вище значення R, тим повільніше матеріал віддає тепло. Цей показник застосовується не тільки для вимірювання характеристик туристичних килимків. Він використовується інженерами і вченими для вимірювання абсолютно різних речей у багатьох областях науки і техніки – від медицини до авіації.

Коротше кажучи, чим це значення вище, тим «тепліший» килимок. Часто, крім значення R-Value, виробники вказують рекомендовану температуру експлуатації.

Леонід Алєксандров (автор блогу Combrig.net) вивів коефіцієнт R-Value на одиницю товщини для того чи іншого килимка:

  • звичайний туристичний каремат з піни – близько 1.5 R/см;
  • самонадувний – близько 1,2 R/см;
  • надувний з гусячим пухом – близько 0,8 R/см;
  • надувний без наповнювача – близько 0,3 R/см
  • надувний з тепловідвибаючими шарами – від 0,3 до 0,9 R/см.

Таким чином, звичайний «іжевський» килимок товщиною 0,8 см матиме R-Value 1,2 (0,8х1,5=1,2).

Теплоізоляцію двох килимків можна скомпонувати, використовуючи їх разом. Наприклад, 3-сезонний самонадувний килимок можна використовувати теплою зимою, підстеливши під нього каремат.

Для теплої пори року достатньо показника R-value 1, для міжсезоння – від 2 до 3, а для зими – від 3 і вище.

Деякі виробники розробили власні таблиці відповідностей R-value та температур. Наприклад:

Вага туристичного килимка

Чим легший килимок, тим краще, адже вам нести його на плечах. Однак, обирати найлегший варто з тих, які відповідають необхідному температурному режиму. Тобто спочатку безпека і комфорт, а вже потім об’єм і вага.

На сьогоднішній день, лідерами у співвідношенні вага/теплоізоляція є надувні утеплені килимки. Це найкращий вибір для пішохідного туризму, альпінізму та інших видів активного відпочинку, де вага спорядження грає ключову роль. В середньому вони важать менше 500 грамів.

Трішки відстають від них самонадувні килимки. Важать вони в середньому від 700 до 1200 грамів, але в кілька разів компактніші, ніж звичайний каремат і більш комфортні для сну. Самонадувні килимки поступились надувним утепленим у вазі, але набули неабиякої популярності серед шанувальників кемпінгу завдяки високим показникам комфорту.

Класичні каремати одні з найлегших (в середньому близько 450г). Найменшу ж вагу мають неутеплені надувні килимки – від 300г.

Об’єм туристичного килимка при транспортуванні

Сучасні матеріали дозволяють виробникам зменшувати вагу та об’єм надувних та самонадувних килимків. Крім того, аби зекономити об’єм, виробники зменшують площу. Якщо ви невисокого зросту та середньої статури, не обирайте килимок довжиною 2 метри і шириною метр – оберіть оптимальний розмір для себе.

Найбільш об’ємними і водночас легкими залишаються каремати, найкомпактніші – надувні килимки. Деякі моделі займають у наплічнику менше місця, ніж півлітрова пляшка води.

Ціна туристичного килимка

Обираючи килимок, важливо розуміти, що це складова частина вашої спальної системи, другим компонентом якої є спальний мішок. Ефективність цієї системи на 50% залежить від килимка, тому економити на ньому не варто.

Найдешевший варіант – каремат. Його неможливо проколоти, можна чіпляти ззовні рюкзака, а теплоізолюючих властивостей цілком достатньо для літніх походів.

Для ночівель в прохолодне міжсезоння, а тим паче, взимку, зазвичай, використовують надувний утеплений або самонадувний килимок з R-value 3 і більше. Коштувати він буде в рази дорожче «іжевської» пінки.

Надійність килимка

Міцність та зносостійкість – ключові параметри, коли мова йде про тривалі подорожі.

Найбільш надійним, без сумніву, є класичний «іжевський» каремат – він не боїться проколів. Його можна обрізати, надавши килимку оптимальний розмір та форму, і таким чином, зменшити вагу. «Пінкою» можна роздути багаття, використати її у якості підстілки під час привалу.

Якщо ж обираєте надувний або самонадувний кидимок, то шукайте компроміс міцності та ваги. Чим легший і компактніший килимок, тим тонший його матеріал, відповідно – він менш надійний та зносостійкий.

Догляд та ремонт туристичного килимка

Проколоти самонадувний або надувний килимок насправді не так просто. Але навіть якщо це сталося, можна скористатися спеціальним ремнабором і заклеїти місце проколу латкою. Іноді туристи у комплекті з надувними килимками використовують спеціальну устілку – футпринт, який захищає від проколів.

Надувати килимок краще не ротом, а спеціальним мішком-помпою, тоді на внутрішніх стінках не буде збиратись волога і прослужить килимок довше. Виробники часто додають у комплект такі мішки, які також можна використовувати для зберігання одягу.

Обирайте спорядження з розумом і вдалих вам мандрівок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *