Як обрати спальний мішок: на що звернути увагу в першу чергу

Якщо ви вже практикуєте походи, або тільки хочете спробувати, то рано чи пізно вам доведеться обирати собі спальний мішок. Тож, краще зараз розібратись, що таке Fill Power, чим відрізняється кокон від ковдри і квілта та який утеплювач краще. Ця стаття допоможе вам обрати спальний мішок під конкретно під ваші потреби.

Призначення спального мішка

Спальний мішок для кемпінгу

Оскільки такий вид відпочинку на природі не передбачає довгих прогулянок з важким рюкзаком, то питання ваги спального мішка відходить на другий план. Першочергове ж завдання такого спальника – бути максимально комфортним. Тому для посиденьок біля вогнища підійде будь-який спальний мішок. Головне, щоб він був просторим і теплим.

Спальний мішок для пішого туризму та альпінізму

Коли необхідний спальний мішок для походів та гірських сходжень, то важливо знайти баланс між вагою, теплотою та ціною, оскільки все спорядження доведеться нести на власних плечах.

Якщо ви готуєтесь до першого походу і не знаєте, чи будете і надалі цим займатись, то краще зупинитися на синтетичному спальнику базового рівня. Важать такі спальні мішки близько одного кілограма і, зазвичай, це моделі форми «кокон» (про це буде далі). Головне – не витрачайте забагато коштів на ваш перший спальник. Краще вкладіть ці гроші в саму подорож.

Якщо ви вирішили, що походи – це ваше, то маєте звертати увагу на сезонність і температурний режим спального мішка.

Сезонність спального мішка

Як правило, мають на увазі літо (1 сезон), міжсезоння (3 сезони) та зиму (4 сезон). Коли в описі виробник пише, що спальник «трисезонний», то це означає «весна, літо, осінь». Однак це може дезорієнтувати новачка, адже є місця зі стабільним кліматом, а є місцевість, де перепади температур за добу можуть сягати і 20 градусів. Наприклад, гори.

Тому найкращим орієнтиром як для новачка, так і для досвідченого туриста є температурний діапазон спального мішка. При чому, підбирати спальник необхідно беручи о уваги нічну температуру повітря.

Температурний режим спальника

Чим більше утеплювача, тим краще спальник зберігає тепло і тим він важчий. Не радимо обирати найтепліший спальник на всі випадки життя, оскільки у теплу погоду вам буде не комфортно спати, а нести зайві кілограми – безглузда справа.

Ідеальний варіант – обирати спальник для кожного окремого випадку. Орієнтуватись при цьому краще на найхолоднішу прогнозовану температуру.

Виробники найчастіше зазначають температурні режими на компресійному чохлі або на етикетці.

Слід звертати увагу на такі температурні показники:

  • upper limit або Tmax – це найвища температура, при якій звичайна людина зможе комфортно провести ніч в спальнику без надмірного потовиділення;
  • comfort – температура навколишнього середовища, при якій середньостатистична жінка комфортно спатиме в розслабленій позі, не відчуваючи холоду.
  • limit – температура навколишнього середовища, при якій середньостатистичний чоловік, скрутившись в позу ембріона, не відчуватиме холоду.
  • extreme – температура навколишнього середовища, при якій середньостатистична жінка має шанс вижити, але є велика вірогідність шкоди здоров’ю внаслідок переохолодження.

Радимо орієнтуватись на показник температури комфорту.

Якщо у найближчих планах похід Карпатами навесні і восени, обирайте так званий «трисезонний» спальник з температурою близько -5 – +1. Якщо збираєтесь в Карпати влітку, то обирайте спальний мішок з температурою комфорту +5 – +7 градусів.

Крім того, враховуйте індивідуальні особливості організму – деякі люди мерзнуть значно більше, ніж інші. Якщо ви з таких людей, не забудьте додати кілька градусів до температури комфорту.

Матеріал утеплювача спального мішка

Скільки спальник прослужить, як грітиме і скільки займатиме місця у наплічнику – все це залежить переважно від матеріалу утеплювача. Існує два основних види – пухові і синтетичні. Аби не вдаватись у подробиці цього одвічного питання, окреслимо основні ситуації, в яких той чи інший матеріал буде більш вигідним рішенням.

Синтетичні утеплювачі

Синтетичні утеплювачі бувають багатьох видів. Більшість з них виготовлені на основі порожнистих волокон (hollowfiber). Основні переваги спальних мішків на синтетичних утеплювачах – зручність використання в умовах високої вологості (добре сохнуть, гріють навіть в мокрому стані). Крім того, їх легше ремонтувати та доглядати і коштують вони дешевше.

Синтетичний спальник буде вдалим рішенням для:

  • початківців з обмеженим бюджетом, оскільки такий спальний мішок буде в рази дешевшим за пуховий;
  • тривалих походів з перепадами температур і високою вологістю. Як відомо, синтетичні утеплювачі не так «бояться» води, як натуральні і довше зберігають свої теплоізолюючі властивості;
  • шанувальників кемпінгу, оскільки немає сенсу економити вагу і витрачатись на дорогий пуховий спальник.

Пуховий утеплювач

Пух має дві сильні сторони – теплопровідність і компактність. Кращим за своїми характеристиками вважається гусячий пух. Але він теж буває різний.

Якість пуху визначається в цифрах таким показником, як Fill Power (скорочено FP). Цей показник дає уявлення про те, скільки кубічних дюймів може зайняти одна унція пуху. Відповідно, чим цей показник більше, тим краще пух стискається і відновлюється після стискання. Давно відомо, що пух, як і будь-який інший утеплювач, не гріє, а лише зберігає тепло. І навіть не сам пух, а повітря, яке пух затримує між своїми волокнами. Чим цього повітря більше, тим менше ви втрачаєте власного тепла.

Наприклад, пух 550FP вважається вже цілком якісним і застосовується, як правило, в міському одязі і бюджетних серіях спорядження. Пух з FP 600-750 це високий показник. Спальник з таким утеплювачем буде одночасно легким і компактним. Вище 750 FP – це вироби найвищого цінового діапазону.

Пуховий спальник найкраще підійде для:

  • холодної пори року (зимові походи, походи ранньою весною і в кінці осені, альпінізм);
  • для туристів, які переймаються вагою свого спорядження, адже пух набагато легший за синтетику;
  • для туристів, які думають на перспективу, адже пуховий спальник (якщо правильно його зберігати і доглядати) прослужить набагато довше.

Єдиний об’єктивний мінус пуху, окрім ціни, – це те, що він боїться вологи. Коли пух намокає, то він перестає гріти. Висушити спальний мішок з пуху (який повністю мокрий) в умовах походу вкрай важко.

На щастя, виробники не стоять на місці і в останні роки випускають пухові вироби, що мають водозахисну обробку.

Матеріал верху та підкладки спального мішка

Більшість сучасних спальних мішків виготовляється з синтетичних матеріалів. Верх зазвичай з тонкої синтетики. В більш дорогих моделях тканина має плетіння Rip Stop, що зменшує ризик розривів. Перевагою буде зовнішня тканина з водовідштовхувальними властивостями.

Внутрішня тканина у більшості сучасних спальників переважно синтетична. Вона легша, але менш приємна до тіла. Натуральна підкладка використовується переважно в моделях для кемпінгу.

Під час вибору спального мішка також слід звернути увагу на якісну фурнітуру. Блискавки фірми YKK будуть перевагою, хоча є й інші виробники якісної фурнітури.

Розмір спального мішка

Тут важливо витримати баланс. Замалий спальник може зіграти з вами злий жарт і в місцях, де утеплювач буде спресований, спальник гріти не буде. А от занадто великий навпаки – буде важко «обігріти» температурою власного тіла.

Зазвичай розмір спального мішка визначається за принципом «зріст + 20-30 см». Такий мішок не буде тісним і дозволить використовувати в якості додаткового утеплення вкладку або комплект флісового одягу.

З більшим запасом вільного простору можна купувати тільки зимові спальні мішки, так як в них потрібно розмістити батарейки, ліхтарик, та інші речі, які обов’язково повинні залишатися в теплі і бути сухими. Крім того, має бути достатньо місця, щоб спати одягненим у випадку екстремальних умов.

Для людей з великою статурою випускаються спальні мішки збільшеного розміру.

Форма спальника

Існують три основні форми: кокон, ковдра (або прямокутник), напівковдра (щось середнє між першими двома) та квілт.

Прямокутний спальник

Прямокутні спальники доволі широкі, не сковують рухів, їх можна розстібнути і утворити велику ковдру. Ця форма вважається комфортнішою через простір, що дозволяє як завгодно крутитись і перевертатись всередині спальника. Прямокутні моделі будуть кращими для кемпінгу, мандрівок на автомобілі та в інших ситуаціях, де вага та об’єм складеного мішка не відіграють важливого значення.

Зимовий спальний мішок ROCK FRONT 1000 3D фото

Спальник форми кокон

Спальники-кокони повторюють обриси тіла людини. Вони звужені в ногах та розширені в плечах. Такий підхід зменшує вагу спальника та його розмір в спакованому вигляді. Також ця форма вважається найефективнішою з точки зору теплозбереження, адже зменшує об’єм повітря, який необхідно прогрівати тілом.

Для походів в гори, де спорядження потрібно нести на собі і пакувати в обмежений простір рюкзака, краще обирати спальники-кокони.

Якщо хочете додаткового комфорту в плані простору, беріть напівковдру, але вона буде важчою.

 

 

Туристична спальна система квілт фото

Квілт – універсальна спальна система, яка разом з туристичним килимком може утворювати класичний кокон. Це звичайний спальник, в якому немає утеплювача на спині – його роль відіграє килимок. У той же час, його можна розстібнути і використовувати як ковдру.

Квілт набирає популярності завдяки універсальності та вазі – важить він, зазвичай менше ніж звичайний спальний мішок. Найкраще квілт підійде для теплої пори року з температурами від +5 градусів, оскільки у більшості моделей відсутній капюшон.

 

 

 

На що ще звернути увагу під час вибору спального мішка

Бажано підібрати матеріал спальника і килимка так, щоб вони не ковзали, адже якщо доведеться ставити намет на нерівній поверхні, то ви будете постійно “їхати” з килимка.

Права, ліва чи центральна блискавка. Яку вибрати – справа смаку. Але якщо хочете з’єднати два спальника в один, то обрати потрібно спальні мішки з різними блискавками. Краще, якщо це буде одна модель.

Якщо плануєте спати одночасно у двох спальниках в холодний сезон, не обирайте спальник, в якому одна блискавка зліва, а інша праворуч – їх буде незручно застібати. Краще буде з двома центральними, або з центральною і бічною.

Роль туристичного килимка

Нагадаємо, що спальний мішок – лише складова частина вашої спальної системи. Другим її компонентом є туристичний килимок, і від його коректного вибору залежить ваш комфорт під час сну.

Підбір килимка важливий ще й тому, що в області спини утеплювач спального мішка стискається під вагою тіла і не забезпечує належної теплоізоляції. Тому часто буває так, що навіть у якісному теплому спальнику може бути доволі холодно. Однак, це окрема тема для окремої статті.

Сподіваємось, наші поради стануть вам у нагоді. Вдалих мандрівок і до зустрічі в походах!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *