Інструкція по догляду: Як прати, сушити та зберігати пуховий спальник або квілт

Купуючи таку важливу річ для походів, як пуховий спальний мішок або квілт, ви так чи інакше думаєте про те, як довго він прослужить. У цій статті ми розповімо, як максимально збільшити термін служби спального мішка, не втрачаючи його зігріваючих властивостей.

Пуховий квілт, з англійської quilt – ковдра, а також пуховий спальний мішок, вимагають особливого догляду. Це пов’язано з тим, що перед наповненням спальника, пух обробляють спеціальними водовідштовхувальними засобами. Саме це просочення дозволяє спальному мішку не промокнути від опадів, випаровування від тіла чи конденсату в наметі.

Звичайно, слід відразу розуміти, що до прання пухового спальника слід вдаватися в крайньому випадку, за умови, якщо не вдається видалити пляму або бруд простішими методами, такими як очищення ганчіркою, вологою серветкою, або прання вручну окремої ділянки виробу. Це пов’язано з тим, що при повноцінному пранні, як би сумно це не було, спальний мішок втрачає свої властивості. Це пов’язано з вимиванням водовідштовхувального просочення і тим, що сама структура пуху частково ламається при пранні. Тому прати спальний мішок, якщо не користуватися ним занадто часто, достатньо раз на кілька років.

Отже, як максимально збільшити термін служби спального мішка з мінімальною втратою його корисних властивостей?

Зберігання пухового спальника вдома

Більшу частину свого життя спальні мішки, зазвичай, проводять у шафі, тому умови, в яких вони знаходяться, можуть сильно вплинути на термін їх служби.

  • Перед тим як покласти спальний мішок в шафу для тривалого зберігання, необхідно його повністю висушити.
  • Ні в якому разі не можна довго зберігати спальний мішок в стисненому стані. Справа в тому, що сама будова пір’я при тривалому зберіганні при надмірному стисненні в комресійному чохлі втрачає пружність, тим самим збільшуючи теплопровідність в рази. Спальні мішки або ковдри слід зберігати у розпушеному стані, наприклад, в об’ємній сітці або сумці. Звичайно, це не означає, що під час походу його взагалі не можна складати в компресійний чохол – короткочасне стиснення терміном до тижня практично не вплине на його властивості.
  • Раз на місяць рекомендується виймати спальний мішок з чохла і складати його по-новому, або хоча б просто перевернути. Це дозволить пуху, який знаходиться внизу, відновити свій максимальний об’єм.

 Догляд за спальником під час походу

Під час подорожі спальний мішок піддається ще більшим ризикам, ніж при зберіганні. Однак їх досить легко уникнути.

  • Після ночі в наметі спальний мішок вбирає конденсат, тому якщо вранці є можливість його висушити, то варто це зробити. Якщо не дати спальному мішку висохнути у тривалому поході, у ньому буде накопичуватися волога, від чого пух буде гірше розправлятися, а відповідно і зігрівати буде гірше.
  • Однією з причин забруднення є ми самі, а точніше потовиділення нашої шкіри. Разом з нашим потом на тканину та в наповнювач потрапляють різні жири та інші речовини, які не випаровуються при сушінні і сприяють тому, що пух може злипатися. Це може вплинути на теплоізоляційні властивості спального мішка. Уникнути цього можна двома способами – ночувати в спальному мішку в одязі або в спеціальному вкладиші для спального мішка. Ці методи не тільки продовжать термін служби, але й стануть елементарними заходами особистої гігієни.
  • Також не можна не згадати про найважливішого ворога для пухового спального мішка – вогонь. Тканини, з яких виготовляються сучасні спальні мішки, створюються з акцентом на міцність, легкість і товщину, і мають задані параметри водонепроникності. Однак при всьому цьому навіть найдорожчі і найякісніші спальні мішки бояться вогню. Найменша іскра від багаття може привести до непоправних наслідків для спального мішка і навіть загрози для вашого життя. Тому завжди пам’ятайте про безпеку здоров’я, як власного, так і свого спального мішка.

Як прати пуховий спальник

І ось минає кілька років активних походів, після яких спальний мішок вже багато випробував, пахне димом від багаття і забруднився. Найкращий час для прання спального мішка – в кінці сезону, перш ніж покласти його до шафи.

  • Насамперед необхідно уважно вивчити заводський ярлик виробу, на предмет інструкцій з догляду та прання, адже деякі пухові речі можна прати лише у холодній воді, тільки вручну та не використовувати механічний віджим. Загалом прання можна розділити на два основні види – вручну та в машинці.
  • Для будь-якого виду прання бажано використовувати спеціальні миючі засоби для пуху.. Такі засоби хоч і коштують дорожче за звичайні миючі засоби, але все ж таки їх ціна незрівнянно менша щодо вартості покупки нового пухового спальника. Наприклад, можна використовувати такі засоби, як Grangers Down Wash або Nikwax Down Wash. Кількість миючого засобу для одного прання вказується на упаковці.

Прання в машинці

  1. Перед пранням пуховий спальник бажано замочити. Найпростіше помістити його у ванну, трохи наповнену водою, або іншу ємність і руками його “утоплювати” у воді. Це попередить ефект того, що під час обертання в барабані машинки пух плаватиме всередині комірок спальника (адже він оброблений водовідштовхувальним просоченням). Однак не варто замочувати спальник більше ніж на півгодини, це може зашкодити натуральному наповнювачу.
  2. Після цих процедур необхідно помістити спальник у пральну машинку з горизонтальним завантаженням. Машинки з вертикальним завантаженням мають будову барабана, яка може пошкодити тонку тканину виробу. Також необхідно переконатися, що об’єм барабана дозволить спальнику прокручуватися під час прання.
  3. Прати необхідно у делікатному режимі, який дозволяє ваша машинка, з температурою води не більше 30 градусів.
  4. Віджим обов’язково виконати на мінімальних обертах, але кілька разів. За один раз уся вода спальник точно не покине.

Прання вручну

  1. Наповніть ванну або іншу велику ємність теплою водою і додайте миючий засіб.
  2. Помістіть туди спальник і вручну занурюйте його під воду, доки він не перестане височіти над поверхнею води.
  3. Ретельно відітріть найзабрудненіші ділянки і залиште спальник відмокати ще на деякий час.
  4. Злийте воду і обережно відіжміть спальник, не викручуючи його.
  5. Налийте чисту воду для полоскання і залиште на 15 хвилин, прополощіть спальник.
  6. Повторюйте пункти 4 і 5, доки вода, що зливається, не очиститься від миючих засобів.
  7. Після остаточного віджиму можна переходити до сушіння.

Як висушити пуховий спальник

Висушити спальник, так само як і випрати, можна двома способами – у сушарці та вручну.

В сушарці

Для того щоб правильно висушити спальник у сушарці, потрібно врахувати фактор того, що в момент, коли спальник вже майже висох пух починає розпрямлятися, спальник починає займати весь об’єм барабана і не дає гарячому повітрі повноцінно циркулювати, що може призвести до перегріву і як наслідок, плавлення синтетичної тканини. Тому найкраще використовувати сушарку великого обсягу. У разі відсутності такої слід дотримуватися наступного алгоритму:

1. Виставити на сушарці найнижчу температуру, час 30 хвилин. Бажано помістити в барабан сушарки спеціальні гумові кульки, які можуть йти в комплекті з миючими засобами для пуху, або, за їх відсутністю, м’ячі від великого тенісу.

2. Витягти спальник, вивернути його, розбити руками пух, що злежався.

3. Повторити повний 30-хвилинний цикл.

4. Вже після другого півгодинного циклу пух почне розпрямлятися, що може призвести до перегріву. Щоб цього уникнути, досить акуратно доторкнутися рукою до оглядового вікна сушарки. Якщо дотик не викликає дискомфорту, сушку можна продовжувати, інакше ставити на паузу і повторювати дії описані в другому пункті. Спочатку це може відбуватися раз на 10-15 хвилин, у міру висихання перегріви почастішають до 3-5 хвилин.

5. Залежно від обсягу спальника, час сушіння займатиме 1,5-2,5 години.

6. Перед тим як остаточно скласти спальник на зберігання, необхідно ретельно переконатися в тому, що він висох на всю товщину, адже в іншому випадку залишки вологи можуть призвести до прілого запаху і навіть гниття пуху.

Сушіння вручну

У разі відсутності спеціалізованої сушарки, спальник можна висушити в приміщенні, яке добре провітрюється. Зазвичай сушіння займає від однієї дня до кількох діб. Його тривалість залежить від товщини спальника, температури у приміщенні та ступеня провітрюваності. Щоб правильно висушити пуховий спальник дотримуйтесь таких правил:

  1. Розкладіть спальник горизонтально. Якщо сушити вертикально пух зіб’ється внизу комірок.
  2. Кожні декілька годин спальник необхідно перегортати.
  3. Перед тим як остаточно скласти спальник на зберігання, необхідно ретельно переконатися в тому, що він висох на всю товщину, адже інакше залишки вологи можуть призвести до запаху вогкості і навіть гниття пуху.

Висновок

Отже, найголовніші принципи збільшення життя вашого пухового спальника:

  1. Зберігайте спальник, не стискаючи його.
  2. Перед зберіганням сушіть.
  3. Використовуйте вкладиші та одяг під час сну.
  4. Захищайте виріб від вогню.
  5. Періть не часто.
  6. Періть насамперед згідно з вимогами по догляду за виробом, які вказані на етикетці.
  7. Використовуйте спеціальні миючі засоби.
  8. Правильно віджимайте та сушіть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *